pondělí 11. března 2013

Rozšíření dosahu Wifi

K napsání tohoto článku mne vyprovokovala tato starší diskuze na Webtrhu (dříve jsem se k tomu nedostal). Chcete si pořídit další wifi router pro lepší signál i v odlehlých částech domu, ale zároveň chcete aby počítače byli na stejné síti, ať se připojí k jednomu nebo druhému routeru? Zkrátka aby se mezi sebou viděli počítače nezávisle na tom, ke kterému routeru se zrovna připojí? Proč? Třeba kvůli síťové tiskárně.

Jde to vyřešit následovně a docela jednoduše.


První router

IP adresy jednotlivým počítačům a zařízením bude přes DHCP přiřazovat pouze Váš původní první router. Bude tedy vytvářet i příslušnou síť. Pro náš příklad má tento základní router do portu WAN připojenou konektivitu (s nastavením jako DHCP klient - tedy si IP adresu zjistí automaticky) od poskytovatele internetu. Dále tento první router provádí překlad adres NAT (PAT) z WAN na LAN (vnitřní síť) a přiděluje IP adresy v rozsahu 192.168.10.100 až 192.168.10.200 (například takto nastaveno - dynamické adresy). Vlastní IP adresa na síti LAN tohoto prvního routeru je 192.168.10.1 a je statická. Masku sítě ponecháme standardně /24 (255.255.255.0).

Zároveň tento wifi router vytváří bezdrátovou síť s názvem sítě, který si můžete zvolit libovolně (SSID).


Druhý a každý další router

Pro zvýšení dosahu například pro další patro domu tedy připojíme další wifi router ovšem u něj nebudeme funkci routování vůbec využívat. Nastavíme ho jako bridge. IP adresy tedy bude přidělovat první router. Stejně tak bude vytvářet i síť. Některé routery tuto funkci bridge umožňují zvolit přímo. Třeba levné TP-linky ale nemají tuto volbu v nastavení. Musíme to tedy udělat ručně. Jak na to?

Tomuto dalšímu routeru nastavíme statickou IP adresu na LAN síti někde mimo rozsah, který přiděluje první router automaticky a samozřejmě nesmí být stejná jako statická IP adresa prvního routeru. V příkladu jsem zvolil 192.168.10.6 s maskou /24 (255.255.255.0).
Nastavení statické IP adresy na LAN síti druhého routeru

WAN port vůbec nebudeme používat ani do něj nic zapojovat, je tedy jedno co je nastaveno na WAN.

Dále vypneme DHCP (automatické přidělování adres) na druhém routeru - toto zajišťuje první router.

Vypnutí DHCP na routeru TP-link TL-WR841N 
Wifi druhého routeru nastavíme na stejný kanál a stejné SSID i security jako má první router. Stejný kanál je z toho důvodu, že většina bezdrátových zařízení umí funkci roaming na wifi jen pokud je na stejném kanále.  (roaming = přecházení mezi signálem dvou a více vysílačů). Tím bude zajištěno, že bude docházet k přepínání mezi signálem prvního a druhého routeru automaticky.

Propojení routerů

První a druhý router propojíte kabelem s konektory RJ45 (dnes je jedno jestli přímým nebo kříženým, zařízení se přizpůsobí) následovně:

router 1 (některý z konektorů LAN) ----> router 2 (některý z konektorů LAN)

Do konektoru WAN routeru 1 je připojena konektivita od poskytovatele internetu a konektor WAN routeru 2 zůstane nezapojený.

Upozornění: pokud připojíte kabel do konektoru WAN druhého routeru nebude to v této konfiguraci fungovat. Do WAN konektoru routeru 2 můžete dát prázdný RJ45 konektor jako záslepku aby nemohlo dojít k chybnému zapojení v budoucnu.

Žádné komentáře:

Okomentovat